Verder naar bericht

Zomaar Zomer Opdracht 2017

We keken haar vol verwachting aan. Ze had ons dit keer ook tot het allerlaatste moment laten wachten, maar nu was de tentoonstelling voorbij en zaten we nog één keer samen aan een gezellig etentje en dan zouden we voor lange tijd uit elkaar gaan. De zomer kwam er aan, de vakanties waren gepland, één van ons zou zelfs al de volgende dag vertrekken.
-Marion, wat wordt de Zomaar Zomer Opdracht?
Even bleef het stil en dacht ik dat we geen antwoord zouden krijgen, maar ineens: “Een Super Kitscherige Ansichtkaart in A5 formaat”.
Toen was het onze beurt om stil te zijn. Bedrieglijke stilte, want ik weet dat er, net als bij mij, in de andere hoofden op dat moment een paniekreactie ontstond die stoer werd weggewuifd met een “oké, daar kan ik wel wat mee”……(nog) niet dus.

De Zomaar Zomer Opdracht is een kleine opdracht voor (uiteraard) de zomer. Wij maken hem bij de Textilisten onafhankelijk van elkaar en als we aan onze nieuwe serie bijeenkomsten beginnen laten we elkaar zien wat we hebben gemaakt.

Kitscherig dus. Eerst maar eens opzoeken wat dat is. Niet dat ik er geen idee van heb, maar met dit soort uitstel-gedrag maak je jezelf wijs dat je al begonnen bent. Google helpt altijd en maar goed ook, want zo wordt mijn idee van kitsch toch iets beter beschreven: artistieke werken die gekenmerkt worden door sentimentaliteit, sensatiezucht of gladheid. Kitsch wordt dikwijls vereenzelvigd met smakeloosheid, lelijk of slecht. Ik krijg het er een beetje benauwd van, want ik heb geen zin om mijn tijd te steken in het maken van iets lelijks. Hoewel ik dan wèl weer de vrolijkheid van Disneyland ( Edelkitsch) of het werk van Jeff Koons ( Überkitsch) kan waarderen.

Het woord sentimentaliteit brengt me terug naar de negentiger jaren waarin ik begon met quilten. Traditioneel toen nog. Kleine stoffen vormpjes aan elkaar patchen en vervolgens de lap met onderstof en vulling doorquilten met de hand. De naaimachine daarvoor gebruiken was vloeken in de kerk.
In die tijd waren er veel thema-stofjes te koop. Heel bekend waren de thema’s die sterk verwezen naar “Het Kleine Huisje Op De Prairie” voor wie het zich nog herinnert. Het was allemaal heel schattig, maar je eigen creativiteit hoefde je niet aan te boren. Het was allemaal voor je bedacht; de  stofjes allemaal op elkaar afgestemd. De keuze voor mijn kaart is gemaakt want kenmerkend voor kitsch is het nadoen of namaken van voorbije cultuuruitingen en kunststromingen.

Het proces van creëren met een vleugje Edelkitsch kan beginnen en ik heb er plezier in: het lijkt wel alsof ik een bladzijde van een kinderboek aan het illustreren ben. Al werkend realiseer ik mij steeds meer dat kitsch relatief is. Het heeft met je smaak te maken.

Het werk van mijn collega Textilisten kun je hier. bekijken.
Dit heb ik gemaakt:

Garden Greetz
Zomaar Zomer Opdracht 2017 “Garden Greetz”
Garden Greetz achterkant

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *