Naar de inhoud springen

Inspiratie

Op deze bladzijde vind je boeken, films en documentaires die ik mooi of de moeite waard vind. Ik heb geen samenwerking met wie dan ook, vandaar dat je geen links aantreft. Het zijn puur mijn persoonlijke keuzes.
On this page you’ll find books, movies and documentaries which I find beautiful or worthwhile. I have no affliliation with the makers. These are purely my personal choices.

FILMS

Half For Me Half For The Bees” In Hatige's Honeyland | by Martin  Anastasovski | Medium
De documentaire volgt de laatste vrouwelijke honingjager van Europa, Hatidze Muratova. Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt.
Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien. de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.
Filmladder | The Biggest Little Farm
Documentaire over cameraman John Chester en zijn vrouw Molly die een stuk grond aanschaffen buiten de stad om een duurzame boerderij te beginnen waar ze hun eigen producten kunnen verbouwen. Het dorre land wordt volgens een ingenieus systeem bebouwd en met de komst van varkens, eenden en kippen wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen, maar ontdekken ook dat de kracht van de natuur de remedie kan zijn bij het bestrijden van diverse plagen, waardoor pesticides overbodig zijn.

DOCUMENTAIRES

The Uncertainty Has Settled’ verscheen in 2017. Marijn Poels besprak daarin verschillende wetenschappelijke aannames over klimaatverandering en bezocht ook klimaatcritici. Deze film bezorgde hem honderden haatmails en bedreigingen van activisten. Op veel plaatsen werd de film geweigerd en onder politieke druk uit bioscopen verwijderd. Daarom besloot hij zijn tweede deel ‘Paradogma‘ te produceren, waarin hij de giftige toestand van het huidige publieke debat onderzocht en thema’s als polarisatie, conformisme en onverdraagzaamheid zichtbaar maakte.
In het derde deel ‘Return To Eden’ keert Poels terug naar klimaatverandering en landbouw. In meer dan 100 minuten stelt hij de vraag in hoeverre wij mensen deel uitmaken van de natuur en waar de grenzen liggen in de drang om klimaat, natuur en onze voedselvoorziening te reguleren. Is klimaatverandering echt een probleem of slechts een afgeleide van het echte probleem? Om daar achter te komen reist hij door Europa, Afrika en Amerika en bezoekt hij inspirerende experts op zoek naar begrip, oplossingen en hoop.